ALLE KOFFIESOORTEN UITGELEGD
Stel je voor: je staat in onze coffeebar en wordt overweldigd door alle koffiekeuzes. Van flat white tot V60 en van een cold drip tot espresso macchiato. We vertellen je graag over de verschillende koffiesoorten die we bij EAST voor je maken. Zo weet jij straks écht waar je zin in hebt! Aan het woord: onze barista Demi.
Welke koffies zijn er?
Het is één van de eerste keuzes die je maakt wanneer je onze coffeebar in Restaurant EAST binnenstapt. Maar dan ben je er nog niet, want heb je zin in een sterk bakkie of juist meer in een fruitige, soepele kop koffie? “We maken gebruik van een aantal zetmethodes,” zegt Demi. “De espressomachine hier op de bar gebruiken we het meest. Daarmee zetten we onder hoge druk espresso’s. Daarnaast zetten we ook verschillende filterkoffie en maken we cold drip met de installatie achter mij.”
Verschillen in zwarte koffie
Espresso
“Alle koffie gemaakt met onze Café Racer zijn op basis van espresso. Een espresso staat binnen 30 seconden voor je klaar. Het is een klein koffietje van zo’n 23 ml en je kunt je daarom wel voorstellen dat de smaak erg sterk is. Het is de perfecte afmeting koffie om onderscheid te maken in verschillende koffiebonen.”
Vind je een enkele espresso wat klein, maar heb je wel zin in die sterke koffiesmaak? Ga dan voor de doppio: een dubbele espresso van zo’n 45 ml. .
Americano
“Ook deze koffie bestaat uit één espresso als basis. De naam van deze koffie ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog toen Amerikaanse soldaten hun Italiaanse espresso wat aanlengden met heet water. Zo’n klein koffietje was hen iets te sterk. Vandaag de dag zetten we de americano nog graag, maar met een upgrade: twee espresso met heet water tot ongeveer 120 ml.”
Filter koffie van de coffeebar
“Niet alle bonen zijn geschikt voor het maken van espresso. Voor sommige bonen kiest een brander ervoor om wat lichter te branden en komen deze voor filterkoffie mooi tot hun recht. Een brander kan ook kiezen voor een omni roast. Dit houdt in dat de brander een brandprofiel maakt waardoor je de boon kunt gebruiken voor zowel filter als espresso. Het leuke hiervan is dat je kunt laten proeven aan je gasten wat er wel niet mogelijk is met een soort boon en hoeveel invloed een zetwijze heeft.
Wij maken 4 soorten filterkoffie. Iedere zetmethode heeft een ander smaakprofiel en het is aan ons de uitdaging om bij iedere boon de meest geschikte zetwijze te zoeken.”
Chemex
“Een heel interessante zetwijze als je het mij vraagt. Met een extra dik, drielaags papieren filter haal je met deze zetwijze echt de onderliggende frisse en zoetere tonen uit je boon naar boven. Het papier filtert de oliën en vetten uit de koffie en zorgt voor een heel helder eindresultaat. Zowel in smaak als in looks.“
V60
“De classic. Veel mensen hebben oma nog koffie op zien schenken op deze manier. Ouderwets? Nee hoor, dit is nog steeds een goede manier om je koffie te zetten. In een hoek van 60 graden en een draaiende beweging extraheer je de beste smaken uit je koffie. Dit filterpapier is iets dunner dan dat van de Chemex en geeft je koffie meer body.”
Aeropress
“Dit is misschien wel de meest bijzondere zetmethode om filterkoffie te bereiden. Hier kun je zo eindeloos mee experimenteren dat er zelfs Nederlands kampioenschappen in gehouden worden. De Aeropress heeft 2 plastic tubes die je in elkaar kunt schuiven, waarna je de koffie laat infusen en deze vacuüm trekt. Daarna druk je de koffie door, et voilà! Zelf doseer ik graag wat hoger met deze methode en bied ik het aan aan gasten als de ‘espresso onder de filterkoffie’. Daartussen zijn er heel veel opties om te spelen met je maalgraad, dosering en extractietijd.”
Koffiesoorten met melk
Is een zwarte koffie je net te sterk? Dan is een koffie met warme melk vast een betere optie. Hieronder zetten we alle varianten met melk op een rijtje en weet jij straks precies wat je wilt bestellen bij onze coffeebar.
Cappuccino
“Eén van de populairste koffies met melk is de cappuccino. Een drankje dat per plek wel eens kan variëren, maar het principe is simpel: ⅓ espresso, ⅓ warme melk en ⅓ opgeschuimde melk. Wanneer we de melk voor een cappuccino opschuimen, schenken we hem vanaf een kleine hoogte in waardoor de melk goed mengt met de espresso. Daarna zakken we met het kannetje waardoor we met de wat dikkere melk jouw favoriete latte art maken. Een heerlijk romige, zachte koffie.”
Latte of koffie verkeerd
“‘Latte’ is het Italiaanse woord voor melk. Het bestanddeel wat in deze koffie overheerst en daarom ook een latte wordt genoemd. In het Nederlands zul je hem wel kennen als een koffie verkeerd – waar de verhouding koffie en melk ‘verkeerd’ of uit balans zou zijn. Een latte lijkt wat op de cappuccino, maar bevat meer melk en minder schuim. We gebruiken één shot espresso en voegen hier 200 ml warme melk aan toe. We schuimen hem minder op dan bij een cappuccino waardoor het een romig bakje koffie is met een zachte smaak.”
Flat white
“Zin in lekker romig, maar ook met een meer aanwezige koffiesmaak? Kies dan voor de flat white. De oorsprong vindt deze koffie eens niet in Italië, maar in de richting van Australië of Nieuw-Zeeland – daar zijn de meningen over verdeeld. Een flat white wordt gemaakt met een dubbele espresso en wordt aangevuld met warme melk en een dunner laagje melkschuim dan de cappuccino. Ook hier laat je je weer verrassen door onze latte art-creaties.”
Cortado
“Een Spaanse koffie in het rijtje is de cortado waar de naam is afgeleid van ‘cortar’ wat ‘snijden’ betekent. De shot espresso zou namelijk ‘gesneden’ worden door een vleugje melk. Een cortado wordt gemaakt met één shot espresso en wordt aangevuld met warme melk en een klein beetje schuim. Het is maar een klein koffietje van ongeveer 90 ml en heeft daarom de sterke koffiesmaak, maar ook de romigheid van de melk.”
Latte macchiato
“Je kent ‘m vast: het koffiekunstwerkje in een glas. Een hoog glas gevuld met warme melk en rijk schuim bovenop, gebroken door een streepje donkere koffie. We maken deze koffie door een grote hoeveelheid melk op te schuimen en in het glas te schenken. Door even te wachten met het toevoegen van de espresso ontstaan er twee lagen in de melk: vloeibaar en schuim. Omdat koffie een minder zware consistentie heeft dan melk, blijft de espresso bovenop de melk ‘drijven’ en krijg je dit mooie contrast.”
“
Espresso macchiato
“Niet te verwarren met de latte macchiato van hierboven. Het woord ‘macchiato’ betekent ‘gevlekt’ in het Italiaans. Dat is ook precies wat de espresso macchiato is: een klein kopje met een enkele espresso waaraan we ongeveer 2 theelepels opgeschuimde melk aan toevoegen. Zo krijg je een kopje koffie met een vlekje melk in het midden. Lekker sterk maar tóch een beetje romig!”
Koffiesoorten met ijs
Wanneer het warm is en je geen hete espresso of cappuccino wilt drinken, dan is ijskoffie dé uitkomst. Maak jouw favoriete koffie, schenk hem over een groot glas met ijsblokjes en je hebt een ijskoffie! Naast deze simpele manier zijn er nog andere ice coffee varianten.
IJskoffie of ijscappuccino
“Zoals we hierboven schreven kun je vrijwel elke koffie transformeren in een frisse ice coffee. Vul een glas met ijs en schenk hier jouw americano, cappuccino of latte overheen. Wil je een sterkere koffiesmaak? Zet dan een doppio en gebruik wat minder ijs zodat hij minder waterig wordt. Je kunt ook een espresso of americano zetten, over het ijs schenken en vervolgens koude melk recht uit het pak toevoegen. Drink hem wel met een rietje – feestelijk én veiliger voor je tanden.”
Cold brew
“Deze naam vertelt al veel over hoe deze koffie gemaakt wordt. We maken hem namelijk met koud water in plaats van met heet water. Hier gaat wel wat meer tijd in zitten, maar de smaak liegt er niet om! Bij EAST serveren wij de cold drip koffie met een specifieke ‘installatie’ op de bar. Bovenin vullen we deze met ijsblokjes die langzaam smelten over de gemalen koffie eronder. Druppel voor druppel trekt het water alle smaak uit de gemalen koffie. Wat je overhoudt is een super intense, dorpachtige koffie zoals je hem nog niet eerder proefde.”
Voor welke koffie ga jij?
Nu je weet welke koffiesoorten er zijn, ben jij het die straks het laatste lacht! Jij weet precies welke koffie je moet bestellen wanneer je bij onze coffeebar in EAST bent aanbeland. Toch in twijfel? Dan helpen Demi en onze andere barista-toppers je graag! Psst.. Wil je twee dubbeltjes besparen op je koffie? Neem dan je eigen coffee-to-go-cup mee of scoor een duurzame Billie Cup!
ONZE
BLOGS
De 8 beste ramen plekken in Amsterdam
Ontdek de beste ramen plekken in Amsterdam waar de Japanse keuken samenkomt met de Westerse invloeden.
Away from the Ordinary with Moïse
Ontmoet Moïse, de Meeting & Events Sales Manager van CASA. Met 14 vergaderruimtes onder haar hoede, heeft ze een drukke dagelijkse agenda.
Winter Activiteiten in Amsterdam
Ontdek de 5 meest magische activiteiten in Amsterdam tijdens de gezelligste maanden van het jaar.