Bamboe Ecoffee cup is veilig!

Maandag 15 Februari verschenen op verschillende nieuwssites berichten over het gevaar van bamboeservies. De Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit (NVWA) riepen per direct op de producten niet meer te gebruiken. Een belangrijk bericht, een duidelijk signaal, maar tegelijkertijd een eenzijdig verhaal. En juist daarom hebben wij uitgezocht hoe het zit met de bekers die wij verkopen in onze koffiebar.
Ecoffee bamboo coffee cup
Is bamboeservies schadelijk?

Al jaren wordt er in de wereld hard gestreden voor duurzamere alternatieven voor plastic. Bamboeproducten zijn daar een voorbeeld van. Veel bamboeservies bestaat uit bamboevezels, maïsmiddel en melamine. Dit laatste bestandsdeel staat nogal in een slecht daglicht. Melamine is een bindmiddel dat er onder andere voor zorgt dat het product niet in de vaatwasser afbreekt. Wanneer te veel melamine in een product voor komt én deze langdurig wordt verwarmd boven 70 ºC kan dit schadelijk zijn voor het lichaam. Onder die condities kan de boosdoener vooral bij baby’s en kleine kinderen de nieren en blaas aantasten. 

Waarom wordt de verkoop direct gestopt?

Al eerder is er onderzoek verricht naar het bestanddeel melamine in bamboeproducten. De oproep te stoppen met verkoop van bamboeproducten heeft echter een andere oorzaak. Bamboevezel werd voorheen geclassificeerd in de categorie ‘hout’ als materiaal dat met levensmiddelen in aanraking komt. In plaats daarvan is bamboe nu als ‘gras’ geclassificeerd. Dit is terecht, want bamboe is eigenlijk een grassoort, maar deze categorie heeft met hele andere regels te maken als het gaat om materialen die met levensmiddelen in aanraking komen. 

Deze verschuiving van categorie betekent dat alle producten die bamboevezel bevatten, niet meer voldoen aan de Europese eisen van deze type producten. Dus hoewel de nieuwsberichten doen voorkomen alsof het per direct stoppen komt door het melamine gebruik, is dat eigenlijk niet het geval. Wel is het even belangrijk te weten hoeveel melamine in een product voor komt, zodat dit alsnog geen lichamelijk gevaar vormt. 

Waarom is de Ecoffee cup veilig?

Ecoffee cup is een transparant merk dat de wereld graag een beetje beter maakt, door onder andere deze milieuvriendelijke, herbruikbare bekers. Het merk laat de producten dan ook uitgebreid testen zodat bewezen kan worden dat deze veilig zijn om te gebruiken. 

Al sinds juli 2019 bestaan de bamboekoffiebekers voor minder dan 3% uit melamine. Deze informatie is op alle verpakkingen van de bekers terug te vinden. Deze lage hoeveelheid melamine is bewezen niet schadelijk te zijn voor het lichaam. Daarnaast zullen de bekers, die bedoeld zijn voor koffie en thee, de inhoud niet lang genoeg boven 70 ºC houden, om schadelijke stoffen uit melamine af te geven. 

Kortom, mocht jij een bamboebeker thuis hebben van Ecoffee cup dan kun jij die met een gerust hart gebruiken. Bovendien help je de natuur een handje, door de productie van kartonnen bekers en afval tegen te gaan. Wel is het zo, dat hetzelfde type beker met bamboevezel niet meer te koop zal zijn, omdat nou eenmaal de regelgeving veranderd is. 

De bamboekoffiebeker van restaurant EAST

Wij zijn blij dat we de gebruikers van onze EAST-koffiebeker kunnen geruststellen dat zij deze veilig kunnen blijven gebruiken. Onze huidige voorraad wordt teruggenomen door Ecoffee cup en wij zullen verder gaan met een ander product uit hun assortiment. Zodra we hier meer informatie over hebben, zullen we dat delen. 

Wij blijven genieten van jullie EAST-koffiebekers ‘on the road’. Dus, geniet jij op een prachtig plekje van een drank uit onze beker? Deel je moment met ons via #EASTontheroad

reusable bamboo coffee cup
Vragen?

Mocht je naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben?
Stel deze via info@east-amsterdam.nl

RELATED
STORIES

Choose language.

Reserve today and receive 10 € discount on your stay
*Not in combination with other offers

Reserve today and receive €10 discount on your stay

*Not in combination with other offers

Reserve your parking spot at Hotel Casa Amsterdam

CASA

Hi Casa Team, I would love to share my feedback to help you praise and improve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.