EAST SPECIALTY COFFEE BAR
Flat white, cortado, batch brew, .. De keuze is reuze en het kan best overweldigend zijn om een koffiebar binnen te stappen. Maak je geen zorgen, bij EAST in Hotel Casa helpen je graag om de perfecte koffie te kiezen. Ontdek de basics in deze blog.
Wat is Specialty Coffee?
Specialty Coffee verwijst naar koffie van hoge kwaliteit die wordt beoordeeld op basis van zijn unieke smaakprofielen en uitmuntendheid in elke productiestap. Deze koffie scoort meestal 80 punten of hoger op een schaal van 100 punten door gecertificeerde koffieproevers. De koffies krijgen punten voor balans, zoetheid, bitterheid, zuurgraad en een check op gebreken. Hogere scores betekenen een hogere kwaliteit en betere prijzen voor de boeren. Bij EAST zijn we er trots op dat we exclusief met Specialty Coffee werken, met elke maand een nieuwe brander op de molen.
The flavours of Specialty Coffee
Bij Specialty Coffee worden smaken gevormd door een combinatie van factoren. De variëteit van de koffieplant, zoals de gewilde Geisha met zijn delicate bloemige noten of de volle SL-28 met vleugjes zwarte bes en bosbessen, speelt een belangrijke rol. Daarnaast heeft het terroir (bodem, klimaat en hoogte) invloed op de smaak. Ook zijn ongewassen koffies over het algemeen dikker, zoeter en fruitiger, terwijl gewassen koffies bekend staan om hun levendige en zuivere smaken. Samen zorgen deze elementen voor de unieke en complexe smaakervaringen die kenmerkend zijn voor koffiespecialiteiten.
Verschillende types koffie
ZWARTE KOFFIES
1. ESPRESSO
Een espresso wordt gemaakt door een kleine hoeveelheid heet water onder druk door een blokje fijngemalen koffie te persen. Dit resulteert in een dikke scheut koffie met een volle body en veel smaak. Wij streven ernaar om een volle, uitgebalanceerde espresso te zetten die de natuurlijke smaken benadrukt.
2. AMERICANO
Voor wie een espresso net wat te sterk is, is er de americano. Deze zwarte koffie heeft een dubbele espresso als basis, aangelengd met heet water. Een populaire mythe rond de americano is dat deze is ontstaan tijdens WWII toen Amerikaanse soldaten Italiaanse espresso’s aanlengde met water omdat ze de espresso te sterk vonden naar hun smaak.
3. FILTER COFFEE
Filterkoffie laat de natuurlijke smaken zien, van delicate, florale koffies uit Ethiopie, tot notig zoete koffies uit Guatemala en funky, tropische, anaerobic gefermenteerde koffies uit Indonesie. Elke maand bieden we verse selecties van Nederlandse branders, verkrijgbaar in dezelfde week waarin ze gebrand zijn. We perfectioneren het recept van elke koffie en zetten hem met de hand of in kleine batches:
☕ Batch brew – of drip coffee
Dagelijks wisselende heerlijke filter koffies. Een koffie met een volle body, soepele afdronk, weinig bitterheid en barstens vol smaak. We zetten de koffie in kleine hoeveelheden zodat er overdag tot 15:00 altijd een vers kopje koffie op je staat te wachten.
☕ Hand Brew – Origami brewer
De origami is een moderne evolutie van de klassieke handdruppelaars. Deze Japanse druppelaars passen bij ons thema Bright Vibes en kunnen worden gebruikt om een geweldig kopje koffie te zetten.
☕ Cold Brew – Cold drip tower
Dit type koffie wordt gemaakt met koud water, waarbij het enkele uren duurt om de smaken te extraheren. Onze cold drip tower produceert een zachte, zoete koffie met een verminderde bitterheid en zuurgraad. Drink hem zwart, met melk of met tonic voor extra pit.
MILKY COFFEES
1. CAPPUCCINO
De cappuccino ontstond in Wenen, geïnspireerd door de kleur van de gewaden van kapucijner monniken. De koffie ontwikkelde zich in Italië met de komst van de espressomachine. Bij EAST serveren we onze cappuccini met één shot espresso en melk, overgoten met prachtige latte art.
2. CAFE LATTE
De café latte, vernoemd naar het Italiaanse woord voor melk, is een zachte, melkachtige koffie geserveerd in een glas met één shot espresso, veel melk en een vleugje schuim. Combineer hem met onze huisgemaakte siropen: vanille, karamel en seizoensspecialiteiten zoals pompoenspice in de herfst of lavendelhoning in de lente.
3. FLAT WHITE
Deze heerlijke melkkoffie komt oorspronkelijk uit Australië of Nieuw-Zeeland als een soort cappuccino zonder schuim. Nu zie je ze vaak met een dun laagje microschuim en prachtige latte art. Bij EAST verrassen we je met dubbele espresso shots in de flat whites.
4. CORTADO
Deze Spaanse melkkoffie is een echte krachtpatser. Een cortado wordt geserveerd in een klein glas met één shot espresso en ongeveer twee keer zoveel melk.De melk snijdt “cortar” door de koffie, waardoor je een kleine, romige en intense koffie-ervaring krijgt.
5. LATTE MACHIATO
Een latte machiatto wordt geserveerd in een groot glas met veel melk en één shot espresso. De smaak van koffie is meteen aanwezig als je een slok neemt, omdat het espresso shot langzaam aan de melk wordt toegevoegd waardoor de koffie net onder het bovenste schuim komt te liggen.
6. ESPRESSO MACCHIATO
Macchiato is het Italiaanse woord voor ‘gekleurd’ of ‘bevlekt’. Er komt een wolkje melkschuim bovenop de espresso, waardoor die vlek ontstaat en de espresso een beetje zoetig wordt. Heb je je macchiato liever met wat extra melk of schuim? Laat het ons weten en we maken het graag zoals jij het lekker vindt.
7. ICE ICE BABY
Als je verfrissing nodig hebt, is ijskoffie exact wat je wil. We kunnen elke melkdrank in een ijskoude versie voor je maken. Voor een beetje zoetigheid voeg je vanille- of karamelsiroop toe. Als je een beetje opwinding wilt, ga dan voor onze espresso tonic vol sparkles.
Verschillende types thee
Bij EAST is thee zetten een ritueel. We wegen de zorgvuldig gekozen thee en gebruiken alleen gefilterd water op de juiste temperatuur. Onze selectie bevat klassiekers als Earl Grey, een zijdezachte Oolong en witte jasmijnthee. Ontdek hieronder alle theedranken die we serveren.
1. ALLE THEES
We houden net zoveel van thee als van koffie, vooral zonder kunstmatige toevoegingen. Elke thee uit onze selectie wordt met zorg gezet volgens de recepten die we van onze leverancier en theesommelier Kiona Malinka hebben gekregen.
2. MATCHA
Leuk weetje: matcha is de enige thee die je in zijn geheel drinkt. De groene theeblaadjes worden vermalen tot een heel fijn poeder dat we oplossen in water en opkloppen met een speciale bamboe garde die ‘chasen’ heet. Het resultaat is een helder drankje dat groen smaakt en een aangename cafeïne buzz geeft.
3. CHAI LATTE
Een Chai Latte is een Indiase thee met specerijen zoals kaneel, gember, peper, kardemom, zwarte thee en suiker. We maken onze eigen chai basis die kan worden gecombineerd met elke soort melk. Overgoten met een vleugje van dezelfde specerijen. Deze thee smaakt kruidig, warm, troostend met een beetje zoetigheid om je door de dag heen te helpen op koude dagen.
Of je nu een doorgewinterde koffieliefhebber bent of een nieuwsgierige nieuwkomer, we nodigen je uit om te genieten van de rijkdom en complexiteit die onze koffiecultuur kenmerken. Kom eens langs in EAST voor een heerlijk koffiemomentje.
ONZE
BLOGS
Away From the Ordinary met Erica
Away from the Ordinary met Erica, de Shiftleader van Restaurant East. Erica heeft energie voor 10 mensen, en haar lach maakt je instant gelukkig. Get to know her Bright Vibes!
Rolstoeltoegankelijke tips in Amsterdam
Deze blog geeft tips en inzichten over rolstoeltoegankelijkheid in Amsterdam om de stad gemakkelijk te verkennen.
Away from the Ordinary met Hans
Away from the Ordinary met Hans, het hoofd van de technische afdeling van Hotel Casa. Hij werkt intussen al 40 jaar bij CASA. Leer hem kennen!