ALLE KOFFIESOORTEN OP EEN RIJ
Van flat whites tot V60’s en cold drips tot espresso macchiatos, het kan overweldigend zijn wanneer je een specialty coffee bar binnenstapt. Maar maak je geen zorgen! Bij EAST staan we klaar om je hierbij te helpen. We zorgen ervoor dat je in no time de perfecte koffie vindt die past bij je stemming. Ontdek de basics in deze blog.
BACK TO BLACK COFFEE
Espresso
Een espresso staat binnen 30 seconden voor je klaar. Het is een klein koffietje van zo’n 23 ml en je kunt je daarom wel voorstellen dat de smaak erg sterk is. Het is de perfecte afmeting koffie om onderscheid te maken in verschillende koffiebonen. Vind je een enkele espresso wat klein, maar heb je wel zin in die sterke koffiesmaak? Ga dan voor de doppio: een dubbele espresso van zo’n 45 ml!
Americano
Ook deze koffie bestaat uit één espresso als basis. De naam van deze koffie ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog toen Amerikaanse soldaten hun Italiaanse espresso wat aanlengden met heet water. Zo’n klein koffietje was hen iets te sterk. Vandaag de dag zetten we de americano nog graag, maar met een upgrade: twee espresso met heet water tot ongeveer 120 ml.
Cold brew
De naam alleen al vertelt veel over hoe deze koffie wordt gemaakt. We maken het met koud water in plaats van heet water. Dit kost iets meer tijd, maar de smaak is het waard! Bij EAST serveren we de cold drip coffee met een speciale ‘installatie’ op de bar. Bovenin vullen we het met ijsblokjes die langzaam smelten over de gemalen koffie in het midden. Druppel voor druppel trekt het water alle smaak uit de gemalen koffie. Wat je overhoudt is een super intense, zoethoutachtige koffie die je nog niet eerder hebt geproefd.
Filter coffee: preparation methods
Filterkoffie is een manier om koffie te zetten waarbij heet water door gemalen koffie en een filter stroomt. Hierdoor komen de smaken en geuren vrij. Anders dan bij espresso, waarbij de koffie onder druk wordt gezet, heeft filterkoffie een duidelijker smaakprofiel. Het laat de bijzondere smaken van ‘specialty coffee’ goed naar voren komen. Het kan de zure smaak, de zoetheid en andere lekkere smaken van de koffieboon benadrukken. Zo krijg je een lekkere en bijzondere koffie-ervaring.
Bij EAST maken we 4 soorten filterkoffie. Iedere zetmethode heeft een ander smaakprofiel en het is aan ons de uitdaging om bij iedere boon de meest geschikte zetwijze te zoeken.
1. Chemex
Een heel interessante zetwijze! Met een extra dik, drielaags papieren filter haal je met deze zetwijze echt de onderliggende frisse en zoetere tonen uit je boon naar boven. Het papier filtert de oliën en vetten uit de koffie en zorgt voor een heel helder eindresultaat. Zowel in smaak als in looks.
2.V60
De classic. Veel mensen hebben oma nog koffie op zien schenken op deze manier. Ouderwets? Nee hoor, dit is nog steeds een goede manier om je koffie te zetten. In een hoek van 60 graden en een draaiende beweging extraheer je de beste smaken uit je koffie. Dit filterpapier is iets dunner dan dat van de Chemex en geeft je koffie meer body.
3. Aeropress
Dit is misschien wel de meest bijzondere zetmethode om filterkoffie te bereiden. Hier kun je zo eindeloos mee experimenteren dat er zelfs Nederlands kampioenschappen in gehouden worden. De Aeropress heeft 2 plastic tubes die je in elkaar kunt schuiven, waarna je de koffie laat infusen en deze vacuüm trekt. Daarna druk je de koffie door, et voilà!
4. Batch Brew
Batch brew houdt in dat een partij koffie wordt gebrouwen door heet water op een vooraf bepaalde hoeveelheid gemalen koffie te laten stromen op een gecontroleerde manier. Dit proces zorgt voor consistentie in smaak en kwaliteit bij meerdere kopjes, waardoor het ideaal is voor soms drukke plekken zoals EAST.
KOFFIES MET MELK
Is een zwarte koffie je net te sterk? Dan is een koffie met warme melk vast een betere optie. Hieronder zetten we alle varianten met melk op een rijtje en weet jij straks precies wat je wilt bestellen bij onze coffeebar.
Cappuccino
Eén van de populairste koffies met melk is de cappuccino. Een drankje dat per plek wel eens kan variëren, maar het principe is simpel: ⅓ espresso, ⅓ warme melk en ⅓ opgeschuimde melk. Wanneer we de melk voor een cappuccino opschuimen, schenken we hem vanaf een kleine hoogte in waardoor de melk goed mengt met de espresso. Daarna zakken we met het kannetje waardoor we met de wat dikkere melk jouw favoriete latte art maken. Een heerlijk romige, zachte koffie.
Latte
‘Latte’ is het Italiaanse woord voor melk. Het bestanddeel wat in deze koffie overheerst en daarom ook een latte wordt genoemd. In het Nederlands zul je hem wel kennen als een koffie verkeerd – waar de verhouding koffie en melk ‘verkeerd’ of uit balans zou zijn. Een latte lijkt wat op de cappuccino, maar bevat meer melk en minder schuim. We gebruiken één shot espresso en voegen hier 200 ml warme melk aan toe. We schuimen hem minder op dan bij een cappuccino waardoor het een romig bakje koffie is met een zachte smaak.
Flat white
Zin in lekker romig, maar ook met een meer aanwezige koffiesmaak? Kies dan voor de flat white. De oorsprong vindt deze koffie eens niet in Italië, maar in de richting van Australië of Nieuw-Zeeland – daar zijn de meningen over verdeeld. Een flat white wordt gemaakt met een dubbele espresso en wordt aangevuld met warme melk en een dunner laagje melkschuim dan de cappuccino. Ook hier laat je je weer verrassen door onze latte art-creaties.
Cortado
Een Spaanse koffie in het rijtje is de cortado waar de naam is afgeleid van ‘cortar’ wat ‘snijden’ betekent. De shot espresso zou namelijk ‘gesneden’ worden door een vleugje melk. Een cortado wordt gemaakt met één shot espresso en wordt aangevuld met warme melk en een klein beetje schuim. Het is maar een klein koffietje van ongeveer 90 ml en heeft daarom de sterke koffiesmaak, maar ook de romigheid van de melk.
Latte macchiato
Je kent ‘m vast: het koffiekunstwerkje in een glas. Een hoog glas gevuld met warme melk en rijk schuim bovenop, gebroken door een streepje donkere koffie. We maken deze koffie door een grote hoeveelheid melk op te schuimen en in het glas te schenken. Door even te wachten met het toevoegen van de espresso ontstaan er twee lagen in de melk: vloeibaar en schuim. Omdat koffie een minder zware consistentie heeft dan melk, blijft de espresso bovenop de melk ‘drijven’ en krijg je dit mooie contrast.
Espresso macchiato
Niet te verwarren met de latte macchiato van hierboven. Het woord ‘macchiato’ betekent ‘gevlekt’ in het Italiaans. Dat is ook precies wat de espresso macchiato is: een klein kopje met een enkele espresso waaraan we ongeveer 2 theelepels opgeschuimde melk aan toevoegen. Zo krijg je een kopje koffie met een vlekje melk in het midden. Lekker sterk maar tóch een beetje romig!
Ice Coffee
Je kunt bijna elke koffie omtoveren tot een verfrissende ijskoffie. Vul een glas met ijs en schenk er je americano, cappuccino of latte overheen. Je kunt ook een espresso of americano zetten, deze over het ijs gieten en vervolgens koude melk rechtstreeks uit het pak toevoegen. Drink het wel met een rietje – dat ziet er feestelijk uit en is veiliger voor je tanden.
What’s your cup of coffee?
Nu je bekend bent met ons koffieaanbod, weet je precies welke koffie je moet bestellen wanneer je onze koffiebar in EAST bezoekt. Twijfel je nog steeds? Onze hoofdbarista Janine en de andere barista’s helpen je graag! TIP VOOR THUIS: Koop een van de duurzame Billie Cups om nog milieuvriendelijker van je koffie te genieten.
ONZE
BLOGS
Away from the Ordinary with Jeroen
Away from the Ordinary met Jeroen, CASA’s General Manager die het hotel met een ongekende passie leidt. Let’s get to know him!
10 Hotspots in Amsterdam Noord
Ontdek de top 10 hotspots in Amsterdam Noord voor dag ‘Away from the Ordinary’. Duik in de blog!
Away from the Ordinary met Anke van HR
Let’s get Away from the Ordinary met Anke, een ervaren ‘Casiaan’ met ervaring zowel aan de receptie als op HR-gebied. Duik in haar verhaal in de blog!