HOE VERBETER IK MIJN SLAAP?

Op 17 maart is het Wereld Slaapdag. Voor de een is slaap een grote liefde, voor een ander misschien een uitdaging. Hoe haal je nu écht het allerbeste uit je nacht? We sommen hier een paar toptips voor je op en leggen uit waarom het werkt. 

Wereld Slaapdag bij Hotel Casa  

Je kunt bij Hotel Casa een uitgebreide brunch pakken, werken aan onze grote tafels, een spelletje doen met vrienden en onze events bezoeken. Maar als hotel zijn onze meeste gasten hier om te overnachten. We hopen natuurlijk dat iedereen die bij ons logeert een goede nacht heeft in onze heerlijke kingsize bedden.  

Wereld Slaapdag wordt gevierd op de vrijdag voordat de lente begint. Het gaat niet alleen over lekker wegkruipen in een krakendvers dekbed, maar ook over zaken als gezondheid en alertheid. We staan even stil bij de zaken die jouw nachtrust kunnen verstoren en hoe je deze kan verbeteren.  

Tips om beter te slapen  

Om je slaap te verbeteren kun je best wat dingen uitproberen. Wat wel of niet werkt zal altijd afhankelijk zijn van jou als persoon. We houden je niet langer op, hier zijn de tips. 

Geen schermen, wel een boek! 

Ondertussen een open deur, maar je verstoppen achter een felverlicht scherm is niet erg bevorderlijk voor je nachtrust. Dit komt doordat televisies en mobiele telefoons blauw licht afgeven wat je juist wakker en alert houdt. Licht met een rode ondertoon wekt juist de lichaamseigen stof melatonine (slaaphormoon) op. Het beste is om anderhalf uur voordat je naar bed gaat alle schermen weg te leggen en een boek erbij te pakken! Doordat je hersenen tijdens het lezen het verhaal verwerken, word je vanzelf slaperig(er). Laat een heftige thriller of emotioneel boek voor wat ze zijn en ga voor een gemoedelijk verhaal. In onze hotelkamers en bij de boekenkast op onze vide is er genoeg om uit te kiezen.

Screen time in bed  

Sporten en slapen 

Van bewegen word je moe. Toch? Op den duur wel, maar wanneer je net een flinke sportsessie erop hebt zitten, giert er vooral nog adrenaline door je lichaam. Niet je beste vriend als je wilt gaan slapen. Wil je wel graag sporten? Probeer dat eerder op de dag te doen of al vroeg in de ochtend nadat je wakker wordt – is ook nog eens een goede manier om je lichaam op te starten.  

Optimaliseer je slaapomgeving 

Er zijn verschillende elementen die je kunt verbeteren in je slaapomgeving. Creëer voor jezelf een opgeruimde, donkere ruimte met frisse lucht, maar maak het niet te koud, zo rond de 20 graden celsius*. De temperatuur in je slaapkamer heeft namelijk een grote invloed op je slaapkwaliteit, al hangt dit natuurlijk wel af van je gewoontes en voorkeuren. Zorg daarnaast voor het dempen van externe geluiden, eventueel met oordopjes. Lawaai zoals bijvoorbeeld van het verkeer of van buren, kunnen een slechte nachtrust en langdurige gezondheidsproblemen veroorzaken. In steekwoorden: stil, donker, fris en schoon. 

Slaap niet te lang 

Uitslapen vinden veel mensen geweldig, helemaal als dat in een comfy, kingsize bed is natuurlijk. Heel veel slaap hebben alleen niet nodig, namelijk maar 4,5 tot 5 uur. Zo kort?! Ja, maar wel 5 uur diépe slaap. Je slaapt ‘s nachts echter niet aan één stuk door, maar met tussenpozen, afgewisseld met lichte (droom)slaap. En omdat jouw nacht zowel diepe als lichte slaap bevat, is ongeveer 6-8 uur in bed vaak wel prettig. Langer dan dat is vaak overbodig en kan op lange termijn gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals heftige hoofdpijn of zelfs diabetes*.  

Dreaming at Hotel Casa

Bouw je dag anders op 

Daarmee bedoelen we het creëren van een ritme. Kies een tijd waarop je naar bed gaat en waarop je er weer uit gaat. Probeer eens om na het opstaan gelijk te sporten en ga gedurende de dag veel naar buiten. Het heldere daglicht verbetert de energie overdag en ook de kwaliteit van je nachtelijke slaap. Jouw innerlijke klok, circadiane ritme genoemd, kan bij genoeg blootstelling aan daglicht makkelijk bepalen wanneer het tijd is om te slapen. 

Zoek ontspanning voor het slapen gaan 

Wanneer je niet zo’n lezer bent, maar wel naar iets rustgevends zoekt, kun je denken aan ontspanningsoefeningen of een warm bad. Er zijn tegenwoordig geweldige apps waarmee je slaapmeditaties kunt doen. Maar zonder je telefoon kun je ook oefeningen doen, zoals een ademhalingsoefening of spierontspanning. Een warm bad of warme douche doet ook wonderen. Door het warme van het water maakt jouw lichaam extra melatonine aan (het slaaphormoon) om daarna rustiger in slaap te kunnen vallen.  

Verander je eetpatroon  

Je hoeft niet gelijk je lievelings comfort food uit je weekplanning te gooien, maar let wel op de hoeveelheid. Te zwaar tafelen voordat je naar bed gaat heeft namelijk flinke invloed op je slaap. Door de extra calorieën krijgt je metabolisme (vetbranding) een klap, waardoor je lichaamstemperatuur stijgt, je meer hersenactiviteit krijgt tijdens je diepe (REM)slaap en je meer onrustig gaat dromen, of nachtmerries krijgt. Daarbij schiet je lichaam in een actieve modus wanneer je net veel voedingsstoffen hebt binnengekregen met als gevolg dat je langer wakker ligt. Eet én drink dus niet teveel kort voordat je naar bed gaat. 

Colorful hotel room at Casa

Droom verder in Casa 

Heb jij ook spontaan zin om weg te kruipen in onze grote, zachte bedden? Dat kan! Inclusief warm, maar luchtig dekbed, verschillende kussens en dikke gordijnen voor een 6 tot 8-uurdurige nacht vol diepe slaap en een droom als toetje. Boek nu jouw nachtje weg bij Casa en dan zien we je snel. Slaap lekker!  

* Bovenstaande informatie komt uit onderzoeken van NCBI (National Center for Biotechnology Information). 

ONZE
BLOGS

Choose language.

Reserve today and receive 10 € discount on your stay
*Not in combination with other offers

Reserve today and receive €10 discount on your stay

*Not in combination with other offers

Reserveer vandaag en ontvang €10 korting op uw verblijf.

*Niet in combinatie met andere deals

Reserveer je parkeerplaats bij Hotel Casa Amsterdam

CASA

Hallo Casa, ik wil graag mijn feedback over mijn verblijf met jullie delen!