7 TIPS OM JE SLAAP TE VERBETEREN
Op 17 maart is het Wereld Slaapdag. Voor de een is slaap een grote liefde, voor een ander misschien een uitdaging. Hoe haal je nu écht het allerbeste uit je nacht? We sommen hier een paar toptips voor je op en leggen uit waarom het werkt.
1) Scherm uit, boek open!
Laat het scherm achterwege en grijp naar een boek! Blauw licht van schermen houdt je wakker, terwijl rood licht melatonine bevordert. Leg anderhalf uur voor het slapengaan alle schermen weg en duik in een rustig boek. Het verwerken van een ontspannend verhaal maakt je vanzelf slaperig. Bij ons in het hotel zijn er genoeg boeken om uit te kiezen voor een goede nachtrust.
2) Sporten & slapen
Van bewegen word je moe. Toch? Op den duur wel, maar wanneer je net een flinke sportsessie erop hebt zitten, giert er vooral nog adrenaline door je lichaam. Niet je beste vriend als je wilt gaan slapen. Wil je wel graag sporten? Probeer dat eerder op de dag te doen of al vroeg in de ochtend nadat je wakker wordt – is ook nog eens een goede manier om je lichaam op te starten.
3) Optimaliseer je slaapomgeving
Er zijn verschillende elementen die je kunt verbeteren in je slaapomgeving. Creëer voor jezelf een opgeruimde, donkere ruimte met frisse lucht, maar maak het niet te koud, zo rond de 20 graden celsius*. De temperatuur in je slaapkamer heeft namelijk een grote invloed op je slaapkwaliteit, al hangt dit natuurlijk wel af van je gewoontes en voorkeuren. Zorg daarnaast voor het dempen van externe geluiden, eventueel met oordopjes. Lawaai zoals bijvoorbeeld van het verkeer of van buren, kunnen een slechte nachtrust en langdurige gezondheidsproblemen veroorzaken. In steekwoorden: stil, donker, fris en schoon.
4) Slaap niet te lang
Uitslapen vinden veel mensen geweldig, helemaal als dat in een comfy, kingsize bed is natuurlijk. Heel veel slaap hebben alleen niet nodig, namelijk maar 4,5 tot 5 uur. Zo kort?! Ja, maar wel 5 uur diépe slaap. Je slaapt ‘s nachts echter niet aan één stuk door, maar met tussenpozen, afgewisseld met lichte (droom)slaap. En omdat jouw nacht zowel diepe als lichte slaap bevat, is ongeveer 6-8 uur in bed vaak wel prettig. Langer dan dat is vaak overbodig en kan op lange termijn gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals heftige hoofdpijn of zelfs diabetes*.
5) Deel je dag in
Daarmee bedoelen we het creëren van een ritme. Kies een tijd waarop je naar bed gaat en waarop je er weer uit gaat. Probeer eens om na het opstaan gelijk te sporten en ga gedurende de dag veel naar buiten. Het heldere daglicht verbetert de energie overdag en ook de kwaliteit van je nachtelijke slaap. Jouw innerlijke klok, circadiane ritme genoemd, kan bij genoeg blootstelling aan daglicht makkelijk bepalen wanneer het tijd is om te slapen.
6) Ontspan voor het slapen gaan
Wanneer je niet zo’n lezer bent, maar wel naar iets rustgevends zoekt, kun je denken aan ontspanningsoefeningen of een warm bad. Er zijn tegenwoordig geweldige apps waarmee je slaapmeditaties kunt doen. Maar zonder je telefoon kun je ook oefeningen doen, zoals een ademhalingsoefening of spierontspanning. Een warm bad of warme douche doet ook wonderen. Door het warme van het water maakt jouw lichaam extra melatonine aan (het slaaphormoon) om daarna rustiger in slaap te kunnen vallen.
7) Kijk kritisch naar je eetpatroon
Je hoeft niet gelijk je lievelings comfort food uit je weekplanning te gooien, maar let wel op de hoeveelheid. Te zwaar tafelen voordat je naar bed gaat heeft namelijk flinke invloed op je slaap. Door de extra calorieën krijgt je metabolisme (vetbranding) een klap, waardoor je lichaamstemperatuur stijgt, je meer hersenactiviteit krijgt tijdens je diepe (REM)slaap en je meer onrustig gaat dromen, of nachtmerries krijgt. Daarbij schiet je lichaam in een actieve modus wanneer je net veel voedingsstoffen hebt binnengekregen met als gevolg dat je langer wakker ligt. Eet én drink dus niet teveel kort voordat je naar bed gaat.
Droom verder in Casa
Heb jij ook spontaan zin om weg te kruipen in onze grote, zachte bedden? Dat kan! Inclusief warm, maar luchtig dekbed, verschillende kussens en dikke gordijnen voor een 6 tot 8-uurdurige nacht vol diepe slaap en een droom als toetje. Boek nu jouw nachtje weg bij Casa en dan zien we je snel. Slaap lekker!
* Bovenstaande informatie komt uit onderzoeken van NCBI (National Center for Biotechnology Information).
ONZE
BLOGS
Away from the Ordinary met Matthijs
Away from the Ordinary met Matthijs, de Community Builder bij Hotel Casa. Duik in zijn verhaal en liefde voor het hotel.
10 unieke winkels om te bezoeken in Amsterdam
Ontdek unieke winkels in Amsterdam waar lifestyle, kunst en muziek samenkomen tot een unieke ervaring op een regenachtige dag.
Away From the Ordinary met Erica
Away from the Ordinary met Erica, de Shiftleader van Restaurant East. Erica heeft energie voor 10 mensen, en haar lach maakt je instant gelukkig. Get to know her Bright Vibes!