FRANSJE EN HAAR VROUWEN

Empowerment, body positivity, feminisme. Het zijn woorden die in één lijn staan met Internationale Vrouwendag – welke we elk jaar vieren op 8 maart. In Casa is diversiteit en inclusiviteit een belangrijk onderwerp. Daarom viel ons oog op het werk van Fransje Calf. Blote, kleurrijke vrouwenlichamen met een funky vibe.

Van knutselwerkjes tot blote vrouwen 

Fransje is de powervrouw achter de creative studio By Frenchie. In maart exposeert ze 3 weken haar positieve kunst in Casa. Lees verder over Fransje en haar kunst. 

Ik vind het geweldig dat ik nu al 2 jaar met By Frenchie het vrouwenlichaam kan eren met héél veel kleur. Ik ben trots dat ik steeds beter via-via word gevonden, waardoor ik elke keer weer een beetje bijdraag aan (individuele) women empowerment. Ik heb altijd al van allerlei vormen van ‘knutselen’ gehouden. Als kind was dit al een manier om rustig te worden in mijn eigen fantasiewereldje. Ik trok me vaak terug en herinner me dat dat vaak was in het gezelschap van stiften, verf, knutselboekjes en mandala’s. Het schilderen van blote vrouwen kwam pas later! Waarom ik dit begon te doen, is eigenlijk simpel. Ik vind de ronde vormen, de fysieke kracht en de oneindige diversiteit prachtig. En – niet zo – stiekem ben ik ook gek op billen.”

By Frenchie art works

Wat wil jij met jouw werk uitdragen? 

“Graag werk ik in opdracht, maar heb ook een aantal vaste werken in mijn collectie. Die maak ik dan in verschillende kleurencombinaties. Als ik in opdracht schilder, is dit voor mij en voor de persoon die het werk aanvraagt een heel persoonlijk proces. Met mijn schilderijen wil ik laten zien dat elk lichaam een uniek kunstwerk is. We kunnen namelijk met z’n allen zo kritisch op onszelf zijn wanneer we in de spiegel kijken. Ons lichaam terugzien op een kleurrijk, funky kunstwerk geeft toch een waanzinnig trots gevoel en zet hopelijk aan tot fysieke zelfacceptatie. Ook in die spiegel. Hoe eervol is het als ik daar een klein aandeel in kan hebben?”

Waarom is empowerment zo belangrijk voor jou? 

“We kunnen met z’n allen best bewuster worden over feministische thema’s en algehele ongelijkheid. Laten we samen streven naar stappen vooruit, in welke vorm dan ook. Als feminist hoef je namelijk niet altijd activistisch te zijn. Het kan en mag ook puur in jezelf leven. Mijn eigen visie gaat vooral over meer gelijkheid en dit zie ik zelf terug in veel onderdelen van mijn leven. Zoals mijn interesses, omgeving, werk en natuurlijk mijn kunst.’’   

ByFrenchie showing her art

Wat betekent Internationale Vrouwendag voor jou? 

“Deze dag geeft wat mij betreft veel ruimte om stil te staan bij het feit dat er een internationale vrouwendag nódig is. Als je vóór kansengelijkheid en gelijke rechten in alle genders bent, is dit een mooie dag om te kijken hoe jij er op jouw manier aan kunt bijdragen. En het is natuurlijk een leuke dag om het vrouw-zijn (en voelen) extra te vieren!” 

Een bloot vrouwenlichaam shockerend?  

 “Veel mensen schrikken van blote lichamen. Ik wil het afbeelden van blote vrouwen graag normaliseren met mijn werk, zonder dat het lichaam geseksualiseerd wordt. Vaak zie ik mannelijke kunstenaars vrouwenlichamen afbeelden en meestal vind ik het prachtig, maar voor mij ligt de nadruk nog te veel op seks. Ook op social media leeft deze associatie en kan ik mijn werk niet promoten omdat er vrouwentepels worden afgebeeld. Geschilderde vrouwentepels! Feminisme gaat voor mij over normaliseren, niet over shockeren. Het betekent letterlijk het streven naar gelijke rechten voor vrouwen en mannen. Dat lijkt me niet heel onrealistisch toch? Voor degenen die ‘feminisme’ een shockerende term vinden, wil ik graag zeggen: get over yourself and join us in a way that fits you!’’ 

By Frenchie oval artBy Frenchie oval art

Draw yourself as you were a French girl 

 Waarom is jouw werk typisch Fransje? 

“Pastels hug my eyes every time I see them. Ik heb echt een enorme color crush en vind kleur ontzettend belangrijk – altijd en overal. Kleuren hebben een groot effect op de hersenen, emoties en in het dagelijks leven. Je merkt nu misschien wel de beige, nude en naturel trend om je heen; daar word ik persoonlijk niet warm of koud van. Kleuren kunnen voor mij niet fel genoeg zijn. De combi tussen funky kleuren en vrouwenlichamen zijn echt een geval van voorkeur en smaak. Lekker speels en niet te serieus, net zoals ik!”

Op 11 maart host je een schilderworkshop in Hotel Casa. Welk gevoel wil je de deelnemers meegeven? 

Voor mij is het belangrijk dat we vóór, tijdens en na de workshop goede, persoonlijke gesprekken kunnen voeren over onze ervaringen van vrouw voelen. Dit in relatie tot emancipatie en het ervaren van ongelijkheid. Het lijkt me geweldig deze gesprekken te voeren terwijl iedereen hun eigen lichaam op het doek zet. Zo werken we bewust én onbewust aan zelfacceptatie, confidence en creatieve vrijheid. Een schilderij maken à la Frenchie is laagdrempeliger dan je zou denken. Ik deel mijn workshop namelijk op in kleine stappen, waardoor niemand zich overwhelmed voelt en geen creative pressure zal voelen. Just us and some pastels.”

By Frenchie International Women's Day

Wil jij een eigen By Frenchie-kunstwerk aan de muur? Join de By Frenchie Art Workshop in Casa op 11 maart en vier jezelf in de mooiste kleuren. 
 
Een schilderij gespot van Fransje die thuis wel héél mooi zou staan? Al haar werken zijn te koop: mail Fransje op info@frenchie-studio.com 

ONZE
BLOGS

Choose language.

Reserve today and receive 10 € discount on your stay
*Not in combination with other offers

Reserve today and receive €10 discount on your stay

*Not in combination with other offers

Reserveer vandaag en ontvang €10 korting op uw verblijf.

*Niet in combinatie met andere deals

Reserveer je parkeerplaats bij Hotel Casa Amsterdam

CASA

Hallo Casa, ik wil graag mijn feedback over mijn verblijf met jullie delen!